Chipsy

Skład: ziemniaki, olej roślinny (w tym 32% oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), preparat aromatyzujący [serwatka w proszku (z mleka), cukier, aromaty (zawierają białka mleka, słód jęczmienny, mąkę sojową), glukoza, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy), regulator kwasowości (dioctan sodu), maltodekstryna], sól

 
*Chipsy zaliczane  są do "śmieciowej żywności" ("junk food"). Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę.

*Wiele badań potwierdza , że powodują choroby nowotworowe.

*Stałe spożywanie chipsów może silnie wpływać na centralny układ nerwowy, a to będzie się przekładać m.in. na niepowodzenia w szkole.

*Udowodniono, że chipsy zapychają żołądek, powodują zaparcia, nie dostarczają składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju, sprzyjają tyciu.

*Nadmierne ich spożywanie powoduje miażdżycę i choroby serca.