Wzmacniacze smaku i zapachu

Służą do wzmacnia smaku i zapachu produktów. 

Popularność tych związków w ostatnich latach wzrosła znacząco i można je znaleźć w wielu produktach żywnościowych. Znajdujemy je w wędlinach i produktach mięsnych, konserwach, pasztetach, wszelkiego rodzaju daniach gotowych, wyrobach garmażeryjnych, sosach, zupach, popularnych zupkach, wszelkiego rodzaju mieszankach przyprawowych do mięs, sałatek, zup, potraw z jaj, chipsach i innych przekąskach itd.

 






Glutaminian sodu jest najbardziej rozpowszechnionych wzmacniaczem smaku i zapachu dodawanym do m.in. wyżej wymienionych produktów np: E 621 - Glutaminian sodu - sól sodowa kwasu glutaminowego.

 Nadmierne spożycie glutaminianu sodu lub nadwrażliwość na niego powoduje takie objawy jak: zawroty głowy, palpitacje serca nadmierną potliwość i uczucie niepokoju

Wyświetlanie image.jpegWyświetlanie image.jpeg
Źródła: dega.pl