Skład: surowce drobiowe 39% (mięso oddzielone mechaniczne z kurcząt, skórki z kurcząt), woda, wątroba wieprzowa 8,5%, skórki wieprzowe, mąka pszenna (gluten), przyprawy i ekstrakty przypraw (soja), sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, błonnik pszenny (gluten), wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacz E316.
E621 - glutaminian monosodowy
(sodu) - dodatek do produktów wzmacniający smak, używany głownie w zupach w
proszku i puszkach oraz niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych
czy rybnych. Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie
ilości sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań
potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest
spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego dodatku
jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca czy wzmaganie
astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.
Źródło: wieszcozjesz.blogspot.com
Źródło: wieszcozjesz.blogspot.com