Pasztet


Skład: surowce drobiowe 39% (mięso oddzielone mechaniczne z kurcząt, skórki z kurcząt), woda, wątroba wieprzowa 8,5%, skórki wieprzowe, mąka pszenna (gluten), przyprawy i ekstrakty przypraw (soja), sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, błonnik pszenny (gluten), wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacz E316.


E621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych. Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.

Źródło: wieszcozjesz.blogspot.com