Płatki śniadaniowe: mnóstwo
"chemii" i kalorii
*Syrop glukozowy - zagęszczony
roztwór cukrów prostych oraz niskocząsteczkowych wielocukrów poprzez hydrolizę
skrobi, stosowany w przemyśle spożywczym.
*Ten produkowany z pszenicy może
działać alergicznie
E 339
- fosforan trójsodowy - regulator kwasowości, zapobiega również wysychaniu i
zbrylaniu produktów. Niezbędny w organizmie, nie wywołuje efektów ubocznych.
*E 160b - annato
- barwnik pozyskiwany naturalnie z nasion drzewa arnoty właściwej. Poza
przemysłem spożywczym wykorzystywany również w produkcji farb, lakierów i
sztucznych barwników.
*E 306 - tokoferole, E 307-309
tokoferole syntetyczne - wchodzą w skład grupy związków witaminy E, ważne dla
zdrowia gdyż działają jako przeciwutleniacze, dostarczają składników odżywczych
do komórek, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i chronią czerwone krwinki
przed przedwczesnym rozpadem.
*Olej palmowy - otrzymywany z
nasion i miąższu olejowca gwinejskiego, stosowany przede wszystkim w przemyśle
spożywczym oraz kosmetycznym. Oryginalnie występuje jako czerwonawy płyn
zasobny w betakartoten,
witaminę E i antyoksydanty. Niestety po obróbce (gotowanie, rafinowanie) na
potrzeby przemysłu spożywczego traci swoje zdrowotne właściwości i staje się
białawą masą zawierającą ok. 50% tłuszczów nienasyconych. Oznacza to niestety
wzrost zachorowań
na raka jelit i piersi oraz podwyższony cholesterol czyli problemy
kardiologiczne.
*E 150c - karmel amoniakalny -
stosowany do barwienia pieczywa, sosów, dżemów, czekolady, polew i deserów
mlecznych.