Barwniki naturalne
Są pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Stosowane
w przemyśle barwniki naturalne są otrzymywane głównie przez ekstrakcję surowców roślinnych (liści, kwiatów, korzeni, owoców) i zwierzęcych (tkanka mięśniowa i krew). Po zagęszczeniu wyciągu i izolacji barwnika uzyskuje się preparaty barwiące. Takie barwniki, w zależności od ich
struktury, można podzielić na kilka grup:
- izoprenoidowe – karotenoidy
- porfirynowe – chlorofile oraz mioglobina i hemoglobina
- flawonoidowe – antocyjany
- betalainowe – betaniny i betaksantyny
- chinoidowe – koszenila
- inne barwniki naturalne – ryboflawina, kurkumina i in.
Do naturalnych barwników spożywczych są również zaliczane substancje barwne niewystępujące w świeżych produktach, ale powstające w wyniku przemian i interakcji bezbarwnych składników żywności, w czasie procesów technologicznych lub przygotowywania posiłków. Do tej grupy zalicza się karmele (E150) i melanoidy. Duże znaczenie w przemyśle mają: kurkumina (E100), ryboflawina (E101), koszenila (E120), chlorofil (E140), karmel naturalny (E150a), naturalny karoten (E160a), betanina (czerwień buraczana - E162) oraz antocyjany (E163).
Źródła: naturallyplusinfo.com