Rodzaje
preparatów barwiących
Producenci barwników oferują je w zróżnicowanych
formach, odpowiednich do zamierzonych celów technologicznych.
Mogą
one stanowić wymienione poniżej grupy:
- barwiące części roślin jadalnych odgrywające jednocześnie rolę składników smakowych, w zależności od ich stężenia w końcowym produkcie.
- ekstrakty płynne i w proszku do stosowania w środowisku wodnymi/lub tłuszczowym; w przypadku soków oraz wyciągów wodnych poddaje się je zagęszczeniu, a następnie zwykle suszeniu z dodatkiem nośników, takich jak maltodekstryna, skrobia, alginiany lub celuloza, ułatwiających ten proces i zmniejszających higroskopijność gotowego wyrobu. W przypadku ekstraktów wodnych często stosuje się tzw. oczyszczanie, mające na celu zwiększenie siły barwiącej preparatów, a także pozbawienie ich smaku i zapachu. Proces taki przeprowadza się przez wyizolowanie barwników poprzez np. ultrafiltrację i odwróconą osmozę lub przez usunięcie substancji metodami mikrobiologicznymi. Oczyszczone barwniki są zwykle proszkami bez nośników.
- barwniki mikrokapsułkowane o lepszej jakości pod względem pylistości, higroskopijności i trwałości. Mikrokapsułkowanie chroni przed utlenianiem i ujemnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych.
- laki czyli barwniki osadzone na związkach nieorganicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, działające na zasadzie dyspersji.