Antyutleniacze






   Antyutleniacze(przeciwutleniacze) - grupa związków chemicznych, które występując w małych stężeniach, wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Każdy przeciwutleniacz może występować w roli prooksydanta.

Antyutleniacze stosowane są w zapobieganiu niepożądanym procesom utleniania, przez co przedłużają czas trwałości żywności. Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym.

Co ciekawe występują często w suplementach diety i są powszechnie uważane za środek prewencyjny w zapobieganiu licznym chorobom.



Różne inne przeciwutleniacze i regulatory kwasowości:

  • E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (stabilizatory)
  • E306 – mieszanina tokoferoli
  • E307 – alfa-tokoferol
  • E308 – gamma-tokoferol
  • E309 – delta-tokoferol
  • E310 – galusan propylu
  • E311 – galusan oktylu
  • E312 – galusan dodecylu
  • E315 – kwas izoaskorbinowy
  • E316 – izoaskorbinian sodu
  • E320 – butylohydroksyanizol (BHA) dodawany do tłuszczów, suszu ziemniaczanego, gum do żucia
  • E321 – butylohydroksytoluen (BHT)
  • E335 – wodorowinian sodu i winian sodu
  • E336 – wodorowinian potasu i winian potasu
  • E337 – winian sodowo-potasowy
  • E385 – sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego