Antyutleniacze(przeciwutleniacze) - grupa związków chemicznych, które występując w małych stężeniach, wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Każdy przeciwutleniacz może występować w roli prooksydanta.
Antyutleniacze stosowane są w zapobieganiu niepożądanym procesom utleniania, przez co przedłużają czas trwałości żywności. Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym.
Co ciekawe występują często w suplementach diety i są powszechnie uważane za środek prewencyjny w zapobieganiu licznym chorobom.
Różne inne przeciwutleniacze i regulatory kwasowości:
- E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (stabilizatory)
- E306 – mieszanina tokoferoli
- E307 – alfa-tokoferol
- E308 – gamma-tokoferol
- E309 – delta-tokoferol
- E310 – galusan propylu
- E311 – galusan oktylu
- E312 – galusan dodecylu
- E315 – kwas izoaskorbinowy
- E316 – izoaskorbinian sodu
- E320 – butylohydroksyanizol (BHA) dodawany do tłuszczów, suszu ziemniaczanego, gum do żucia
- E321 – butylohydroksytoluen (BHT)
- E335 – wodorowinian sodu i winian sodu
- E336 – wodorowinian potasu i winian potasu
- E337 – winian sodowo-potasowy
- E385 – sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego
Źródła: modna.wakacjomania.pl