Barwniki
spożywcze
Chemiczne dodatki do żywności nadające lub przywracające barwę środkom spożywczym. Barwniki obejmują naturalne składniki żywności oraz naturalne źródła surowcowe, normalnie same
niespożywane jako żywność i nieużywane jako charakterystyczne jej składniki;
barwnikami są również preparaty otrzymane ze środków spożywczych i innych naturalnych
źródeł surowcowych, uzyskane w procesie fizycznej lub chemicznej ekstrakcji, w której ekstrahuje się selektywnie pigmenty względem składników odżywczych albo aromatycznych.
Surowce stosowane z powodu właściwości aromatycznych, smakowych lub odżywczych a posiadające oprócz tego właściwości barwiące
nie są traktowane jako barwniki. Surowcami takimi mogą być np. suszona papryka, kurkuma czy szafran.
Barwa produktów żywnościowych uwydatnia ich smakowitość, zwłaszcza wyrobów cukierniczych oraz napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Przez dodanie barwników przywraca się naturalną barwę produktowi zmienioną w wyniku obróbki technologicznej,
intensyfikuje się barwy naturalnie występujące w żywności lub uzyskuje
całkiem nową barwę.
Barwniki klasyfikuje się według różnych kryteriów
jak pochodzenie, rozpuszczalność, barwa.
Ze względu na pochodzenie
wyróżnia się barwniki:
- naturalne
- identyczne z naturalnymi
- syntetyczne organiczne
- nieorganiczne substancje barwiące